неділю, 20 травня 2012 р.

Der Himmel über Berlin - Небо над Берліном (1987)

Небо над Берліном, Небо над Берлином
Жанр                 драма
Режисер            Вім Вендерс
Сценарист        Вім Вендерс
                           Петер Хандке
Коли дитина була дитиною, вона ходила, опустивши руки ... Вона хотіла, щоб струмок був рікою, річка - бурхливим потоком, а калюжа морем. Коли дитина була дитиною, вона не знала, що вона дитина. Усе її надихало, і всі душі зливалисяв єдине ціле. Коли дитина була дитиною, у неї не було ні думок, ні звичок. Часто вона сідала, схрестивши ноги, а потім зривалася і бігла. У неї були густі кучері, і вона кривлялася, коли її фотографували.
Ми переживаємо найвеличнішу з історій. Історію чоловіка і жінки. Це буде історія велетів, не видимих ​​і нехтуючих простором. Історія нових прародителів.

Вім ВендерсЯкщо б існував жанр, що поєднує кіно та поезію, то він мав би виглядати саме так. Згадуючи: що таке поезія і в чому її сенс, у словах одного філософа я би повторив за ним, що "... усі поети брешуть, але Заратустра теж поет". У цій фразі можна побачити первинне і глибоке значення поетичного. Воно говорило людині про світ, встановлювало закони буття. І хоча сьогодні поезію зустріти важко, це не тому, що її немає, а тому, що вона або набула нових форм, або навколо неї існує надто багато сірості.

Цей фільм безсумнівно поетичний і справа тут не в янголах, бо звісно йдеться про людей. Режисер задав загадку і тому дивитися Небо над Берліном - це розгадувати її. А ключі до розшифрування на самому видному місці: дитина, старий-письменник, янгол, який хоче відчути: що значить бути людиною, жінка.
Найцікавіше в гарній поезії те, що сенс та враження можуть бути різними. Вона має відкрити щось невловиме і приховане у читачеві і тут це звісно присутнє.
Фільм описує життя із різних перспектив, кожна з яких важлива. І справа тут звісно не в янголах, бо вони у фільмі ніякі не посланці, швидше ті, хто спостерігають, проте справжня цінність як виявляється у тому, щоб відчувати.

Немає коментарів:

Дописати коментар