середу, 30 травня 2012 р.

Buddha Collapsed out of Shame- Будда провалився від сорому (2007)


режисер Хана Махмальбаф,
сценарист Марзіх Мешкіні

Фільм відзнятий в Афганістані, у процесі зйомок більшість ролей зіграно місцевими мешканцями.

Якщо абстрагуватися від політичних моментів, а від них таки треба абстрагуватися, бо кіно це мистецтво, а мистецтво як і філософія, як і література не терпить нав'язливості ідеології, то вийде попри все чудовий фільм який може багато розповісти і не може не зачепити, як не зачепило зруйнування статуї Будди.


Чи не найбільш незрозумілий парадокс нашого світу  в тому, що в ньому є все необхідне і достатнє для щасливого співіснування людини і природи, та людини і людини, проте певно вже так склалося, що існують люди, які відчувають у собі потребу руйнувати та нищити, користуватися іншими, мати над ними владу. І не відомо, яка в тому причина: чи то важке дитинство і знущання батьків, чи то банальна тупість, що не дозволяє глянути критично на себе і свої вчинки.

Видно мозок виявився для багатьох людей надто важкою ношею, оскільки задіювати його вистачає виключно на знищення. А проблема піднята в фільмі досить гостро, щоб навчитися читати дитині  потрібно перейти через стільки випробувань, що стає зрозумілим, чому суспільство настільки нерозвинене. А якщо суспільство не розвинене, то воно апріорно шукає простих відповідей на складні питання. 

P.S.: Один мудрий чоловік одного разу сказав, що чим менш зріла релігія тим вона примітивніша і певно щось в тому є.


Немає коментарів:

Дописати коментар