вівторок, 26 квітня 2011 р.

The price of milk - Ціна молока (2000)


Цена молокаThe price of milk. 2000. Нова Зеландія
Якщо можливо вигадати виклик усьому сучасному і майбутньому кіно, виклик супроти усталеності і банальності сюжетів, то він мав би виглядати саме так.
Все, що присутнє у цьому фільмі говорить мовою абсурду: відпадаюча стіна будинку де живуть закохані, яким доля готує нелегкі випробування, пес, що пересувається під паперовою коробкою, бо в нього бачте агарофобія:). Хмарочоси, кейси з мільйонами та зброю тут замінили ковдра, стадо корів і валіза повна дитячого взуття. 




Фільм є прикладом того, як можна з мінімального наративу та до болю заїзженого сюжету створити щось нове, цікаве і показати вартого уваги автора. До того ж з мінімальним бюджетом. 
Сюжет складає насправді до смішного банальний любовний трикутник: найкраща подружка дівчини, що всіма своїми силами намагається розлучити щасливих закоханих і одружитися з предметом заздрості, перспективним власником стада корів.
Але головне тут не це. Фільм складає враження сну або якоїсь в юнгівському стилі казочки, яка до нас промовляє архетипами, раціоналізувати які неможливо, але які дуже гостро відчуваються ошелешеним розсудком.
Чого варті тільки Діксони – вічні сусіди, вічні цигани (в даному випадку негри), вічні скитальці і злочинці, усі брати і усі сини однієї мами–сивіли, павучихи що спить під стома ковдрами, хтонічної чаклунки, воля якої жорстока і сліпа, а проте справедлива. Цікаво, що свідомість сучасності узаконила стару негритянку, або ж циганку, на посаді ворожки, чаклунки, відьми, пророчиці, про що нам говорить – хоча б та ж "Матриця" з прокуреною Піфією і конопляним печивом.
Кожний абсурдний момент стає пасткою для розуму глядача, підмиває його фундамент і раптом, непомітно для себе, ви опиняєтесь у магічному світі. 
   

Немає коментарів:

Дописати коментар