четвер, 30 серпня 2012 р.

Les Quatre Cents Coups - 400 ударів (1957)

Жанр: драма
Режисер: Франсуа Трюфо

Перший фільм відомого режисера, що як на мене заслуговує на увагу: спробую пояснити чому. Кінематограф сьогодні це певна точка зору на кіно, яка сформувалась рядом критеріїв, серед яких звісно найсильніший - це збори, тобто кіно має подобатись більшості.

Смаки більшості водночас не можуть сформуватися належно, якщо немає якісного кінопродукту і виходить замкнене коло, в якому обертається блокбастер і пересічний глядач: глядач обирає шоу, а шоу формує вподобання глядача.
У підсумку є фільми, які примушують думати. В них немає супергероїв, які вчора були ніким і усі їх ображали, а сьогодні вони літають і калічать негідників, щось підказує, що такі сценарії пишуть люди, які не могли за себе постояти в школі.
Немає і ображених, проте чесних громадян, яких злодії примусили мститися і проявляти досі невідому рішучість, щоб відновити справедливість або врятувати дитину / жінку / цілий світ.
А також немає маштабної загрози від прибульців / демонів / чи просто привида в будинку.
Цей фільм із таких. Я б не насмілився стверджувати, що тут Трюфо проявив здібності митця, але те що фільм вартий уваги незаперечно.
Разом із підлітком Антуаном глядач потрапляє у вир подій, які неминуче ведуть його до конфлікту з усім світом навколо. Фільм неначе знятий очима дитини, тому дуже помітними стають усі "помилки" і недалекоглядність дорослих, що оточують Антуана. Пригадується The Wall Pink Floyd.
Не буду бажати приємного... - цікавого перегляду

3 коментарі:

  1. - що означатиме тоді "здібності митця"? що потрібно, щоб насмілитись стверджувати?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. щоб я насмілився стверджувати присутність здібностей митця у роботі режисера, потрібно щоб фільм володів більшим змістом. Іншими словами: цей фільм має один рівень розуміння: дитину не розуміють дорослі, дитина не розуміє дорослих, так це примушує задуматись, проте я вважаю, що мистецький твір має мати більше рівнів розуміння, до яких глядач має приходити сам і які б не знаходились на поверхні сюжету

      Видалити